کتاب مبانی کشت و زرع نوشتهی اسماعیل پورکاظم، به بررسی تاریخچهی زراعت، اهمیت آن در زندگی بشر، کشاورزی مکانیزه، طبقهبندی گیاهان زراعی و ... میپردازد.
بشر اولیه معمولا غذای مورد نیاز خود را از طریق شکار به دست میآورد و زندگی خود را به شکل گروهی در غارها میگذراند ولیکن به تدریج آموخت که از طریق کاشتن بذوری که در طبیعت جمع آوری میکرد، میتواند غذای بیشتر و مطمئن تری کسب نماید. از آثار باقیمانده از دورانهای پیشین چنین بر میآید که غلات از جمله گندم جزو اولین گیاهانی بودهاند که از حدود ۱۰ هزار سال پیش در ناحیه بین النهرین یعنی حدواسط رودهای دجله و فرات در کشور عراق کنونی کشت میشدهاند و پس از آن گیاهان دیگری توسط انسانها از گستره طبیعت وحشی انتخاب شدند و برای زراعت اهلی گردیدند.