کتاب قات؛ گیاه فرعون نوشتهی اسماعیل پورکاظم، به بررسی تاریخچهی گیاه قات، ترکیبات شیمیایی آن، اهمیت اقتصادی آن و ... میپردازد.
گیاه "قات" بر طبق برخی منابع تاریخی برای نخستین دفعه در اتیوپی کشت گردید و سپس در قرن ۱۵ میلادی به یمن انتقال یافت.
شواهد تاریخی نشان میدهند که مصریان قدیم گیاه "قات" را مقدس میپنداشتند و تصور میکردند که مصرف کنندگان "قات" بهتر از سایرین میتوانند به درک خالق هستی توفیق یابند.
پژوهشهای مربوط به "قات" از سال ۲۰۰۹ میلادی با سرپرستی پروفسور "مصطفى العباسی" از دانشگاه مینه سوتا آمریکا با تمرکز بر تأثیر گذاری مصرف آن بر رفتارهای عصبی و سلامتی انسانها و حیوانات آغاز گردیده است.