کتاب لوفا؛ گیاه اسفنج نوشتهی اسماعیل پورکاظم، به بررسی گیاهشناسی و کاربردهای لوفا میپردازد.
"لوفا" گیاهی علفی و یکساله با ساقههای رونده است که عموما بومی مناطق جنوب و جنوب شرقی آسیا شناخته میشود. این گیاه که در زمرهی کدوهای قلیانی محسوب میشود، دارای دوره رشد نسبتا طولانی است بطوریکه طی ۱۲۰-۹۰ روز پس از نشاء گیاهچهها و ضمن ۱۸۰-۱۵۰ روز پس از کشت مستقیم بذور در زمین اصلی به مرحله رسیدگی کامل و آمادگی برای برداشت نائل میآید.
میوههای "لوفا" پس از رسیدگی فیزیولوژیک باید تا مرحله سفت شدن فیبرهای داخلی و خشک شدن پوسته خارجی آن همچنان بر روی بوتهها باقی بمانند، مگر اینکه بواسطۀ احتمال بروز یخبندان و خسارت دیدگی ناگهانی بوتهها در اثر سرمای نابهنگام پائیزه اندکی زودتر برداشت کردند. مناطق قابل پرورش گیاه "لوفا" باید حداقل دارای ۲۰۰-۱۵۰ روز از سال با دمای گرم و عاری از یخبندان باشند.