کتاب مدیریت علفهای هرز شالیزار و تالاب نوشته اسماعیل پورکاظم به صورت دو جلد برای پاسخگویی به بخش کوچکی از نیازهای مبرم آشنایی دانشجویان، پژوهندگان، کارشناسان و کاربران کشاورزی ذیربط در ارتباط با شناسایی و کنترل علفهای هرز شالیزارهای غرقابی و تالابهای پرورش آبزیان از طریق جمع آوری آخرین مطالب علمی دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی خارجی به انضمام تصاویر رنگی متعدد تدوین گردیده است.
علفهای هرز موجب صدمات جدی بر عملکرد برنج در سراسر جهان میشوند ولیکن میزان این کاهش در کشورهای مختلف بر اساس: نوع علفهای هرز غالب، عملیات کشاورزی مرسوم و شیوههای رایج کنترل علفهای هرز شالیزارها متفاوتند. برآوردها حاکی از آن بوده
اند که در چین سالانه 10 میلیون تن از محصول برنج در اثر رقابت علفهای هرز به هدر میرود که این میزان لااقل برای تغذیه سالانه حدود 56 میلیون نفر کفایت مینماید. علفهای هرز در سریلانکا بعنوان یک کشور خودکفا در امر تولید و مصرف برنج نیز موجب بروز تنشهای زیستی (biotic stress) در مراحل تولید برنج میشوند، بگونهای که حدوداً 40-30 درصد از کل محصول تولیدی نزول مییابد.
کنترل علفهای هرز شالیزارها در بسیاری از مناطق سنتی آسیا غالباً با تلفیق مدیریت آبیاری و وجین دستی صورت میپذیرد درحالیکه امروزه روند تغییر در سیستمهای تولید برنج به منظور کاهش نیازمندی به نیروی انسانی از شیوه نشایی به طریقه کاشت مستقیم بذور گرایش دارند لذا به تدریج از کارآمدی شیوههای سنتی مدیریت علفهای هرز شالیزارها کاسته میگردد و نقطه اتکای شالیکاران منحصراً بر کاربرد علفکشهای سنتزی استوار میشوند.
مؤلف این مجموعه ضمن اینکه نهایت تجربیات عملی، پژوهشی و تدریس 30 ساله خویش در این زمینه را به خدمت گرفته است، امیدوار میباشد که زمینهای هر چند ناچیز را برای خودکفایی غذایی کشور فراهم گرداند.